Blogid ja koduleheküljed

Blogid ja blogimine.

Blogid on lihtsaks vahendiks oma mõtete (ja ka piltide) jagamiseks maailmaga. Enamasti on võimalik blogisid luua kiirest ning ilma suuremate teadmisteta HTML koodist ning kodulehe ülesehitusest.

Blogide tegemiseks on päris palju tasuta keskkondi – tuntumad nendest on blogspot.com ja wordpress.com. Blogides on võimalik oma mõtteid või lugu ajalises järjestuses avaldada. Võimalik on ka teha blogi baasil lihtne veebilehekülg.

Tänapäeval kasutavad paljud firmad blogi näiteks toodete või oma tegevuse reklaamimiseks. Lisaks on erinevad teemablogid (näiteks kokandus ja käsitöö). Eraldi kategooriana võiks välja tuua reisiblogid – inimesed panevad reisil olles kohe oma mõtted ja emotsioonid kirja (hea viis neid kohe vahetult ka teistega jagada). Lisaks kasutatakse blogi ka oma vaadete väljendamiseks (vt erinevate poliitikute blogid). Blogi võib olla ka isiklik veebipäevik või koht kuhu talletada isiklikku ajalugu. Sellise blogi puhul tuleks väga hoolega mõelda, kui avalikult seda blogi näidatakse. Enamuse blogide puhul on võimalus neid ka privaatselt pidada ehk siis internetis ei ole neid võimalik otsinguga leida ning blogi lugema pääseb ainult parooliga. Blogi saab teha ka nn poolkinniseks ehk lubada selle lugemine ainult kutsutud inimestele. Siin tuleb küll meeles pidada seda, et kõik mis on internetis avalikuks tehtud (olgugi, et ainult sõpradele), selle üle kaob meil kontroll!

Blogspot vs WordPress?
Esimese eeliseks on see, et ta on juurdepääsetav Google kontoga (logi Googlesse sisse ning näed üleval menüüribal sõna Blogger), samuti on blogspoti keskkond rohkem muudetav (väikeste teadmistega HTML koodist on võimalik blogile vägagi isikupärane välimus anda).
Wordpressi on võimalik kasutada eesti keeles, keskkond pakub palju erinevaid võimalusi ülesehituseks. Lisaks on võimalik näha ka kasutamise statistikat. Väljanägemise poolest on WordPressis vähem võimalusi muutmiseks (muuta saab, aga seda tasulises versioonis).

Milleks luua endale veebileht või blogi?

  • Soov oma mõtteid teistega jagada.
  • Soov oma tegemisi isikliku ajaloo tarvis talletada (blogi või veebileht kui virtuaalne päevik).
  • Soov midagi reklaamida (mõnda toodet või oma tegevust).

Millele peab mõtlema blogi või veebilehte luues?

  • Kas Su leht on mõeldud kõikidele lugemiseks või ainult Sinu enda jaoks? (blogi on võimalik muuta ka privaatseks, nii et saad seda tõepoolest päevikuna kasutada).
  • Sul kaob kontroll kõige selle üle, mida oled avalikult internetti postitanud. Seda infot võivad kasutada ka teised ja kasutada ka Sinu vastu.
  • Alguses tasuta teenust pakkuvad keskkonnad võivad ühel hetkel muutuda tasuliseks.

Kas luua blogi või veebileht?

  • Blogi on kindlasti lihtsam teha ja hallata. Enamasti on võimalik blogi väljanägemine ka veebilehele sarnaseks teha. Näiteks: http://optika8kl.wordpress.com/
  • Blogi puhul peab enamasti arvestama etteantud väljanägemisega – veebilehe väljanägemist saab rohkem muuta.

Tasuta keskkonnad, kus on võimalik blogi teha:
www.blogger.com – seda saab kasutada Google kontoga (gmail)
http://et.wordpress.com/ – väga levinud keskkond, saadaval ka eesti keeles

Tasuta keskkonnad, kus saab teha kodulehte:
http://www.onepagefree.com/ – juhised on eestikeelsed
http://www.weebly.com/