Koomiks (ToonDoo)

ToonDoo on veebikeskkond, kus saab väga lihtsate vahenditega teha koomikseid.

Kõigepealt tuleb registreerida endale kasutaja (tasuta, vajalik e-postiaadressi olemasolu) ja siis tehtud kasutajanimega sisse logida.

Edasi on võimalus alustada oma koomiksi loomist (valmis koomiksitest saab hiljem teha ka raamatu, aga selleks tuleb koomiksi “malliks” valida midagi horisontaalsete “layout’ide” seast). Selleks klõpsa nuppu “Create your own”.

Järgmise sammuna tuleb valida koomiksi väljanägemine (layout).

Peale valikut kuvatakse tööleht. Seal on palju erinevaid teemasid ja valikuid. Kõik objektid ja taustad tuleb lihtsalt hiirega oma koomiksilehele lohistada.

Taustapildi valik.
Väikepiltidel klikkides avaneb veel terve valik selle teema all olevaid pilte.
Pildid saab koomiksisse hiirega lohistada, tavaliselt mahutavad nad end ka ise aknasse ära, kuid vajadusel saab nende suurust muuta ja neid liigutada.
Lisavidinad.
Siit saab igasuguseid asju ja objekte oma koomiksisse lisada. Jällegi teemapildil klõpsates avaneb galerii valitavatest piltidest.
My Gallery.
ToonDoo võimaldab ka ise oma pilte (taustaks) üles laadida ning oma tegelasi disainida või joonistada. Need objektid tekivad My Gallery valikusse.
Salvestamine.
Salvestamise nupp avaneb “Main Menu” alt (“Save”). Samast on võimalik ka avada olemasolevat koomiksit (“Open”) või alustada uue loomist (“New”).

Koomiksisse tekstikastide (jutumullid) lisamiseks on ülalolev valik. Kui on soov sisestada täpitähti, siis tuleks ei tohi valida ENG kirjaga jutumulle. Need kastid, millel on joonisel punane kast ümber, lubavad sisestada ka täpitähti. Jutumull tuleb jällegi pildile lohistada, “saba” asukohta ja algust saab hiirega pildil muuta (et jutt ikka õige tegelase suust tuleks).

Joonistuse all on tööriistariba, millel olevate nuppudega saab teha objektidega erinevaid toiminguid. Objekt peab olema välja valitud (klõps hiirega, tegelasele tuleb ümber katkendjoon).

Koomiksi avaldamine.
Nupu “Save” klõpsamisel avaneb avaldamise aken (nupule “Publish” klõpsamine salvestab koomiksi ka TooDoon keskkonda), kus saab anda koomiksile nime (“Title”) ja teda kirjeldada ning lisada märksõnu (neid ei pea lisama).
NB! Enne “Publish” nupule vajutamist kindlasti vaadata ka nupu all olevaid tingimusi!

 

Näide